AnalyticsToday Blog

Hoe Artificial Intelligence je productiviteit en veiligheid verbetert

9 april 2019

In de moderne werkplek ligt de focus op persoonlijke productiviteit, teamproductiviteit en veiligheid. In mijn vorige blog scheef ik het over productiever werken in Office 365 met Artificial Intelligence. Ik beschreef hoe Word, Outlook, PowerPoint en Excel je assisteren in je dagelijkse werkzaamheden. Office 365 biedt nog meer mogelijkheden op het gebied van productiviteit en veiligheid. Ik leg je in deze blog uit hoe Microsoft Artificial Intelligence toepast in de tools My Analytics, Workplace Analytics, Security en Stream en hoe jij hier je voordeel uit kan halen.

Hoe Artificial Intelligence je productiviteit en veiligheid verbetert

MWC19: van vouwbare mobieltjes en 5G tot AI

27 maart 2019

Recentelijk is het MWC (voorheen: Mobile World Congress) circus weer neergestreken in Barcelona voor de jaarlijkse, ‘s werelds ‘grootste telecom show’. Bijna 110.000 bezoekers uit 200 landen zagen de laatste innovaties van deze nog steeds zeer dynamische industrie: zo liet het Internationaal Olympisch Comité zien hoe via 5G Augmented en Virtual Reality de sportbeleving tot olympische hoogten gaat brengen.

MWC19: van vouwbare mobieltjes en 5G tot AI

Herkennen van intimidatie en pesterijen op de werkvloer, gebaseerd op Data Analytics en Machine Learning

27 maart 2019

In deze tijd is intimidatie op de werkvloer een punt op de agenda’s van de boardroom. #metoo heeft daaraan bijgedragen. We zijn een jaar verder en het lijkt erop dat het een blijvend aandachtspunt is. Ook schijnt het zo te zijn dat de digitale communicatiemiddelen die intern worden gebruikt, zoals Slack, Facebook Workplace en Whatsapp, bijdragen aan de stijging van ongewenst (communicatie)gedrag. Kan je data analytics inzetten om gedrag te herkennen dat intimidatie en pesterijen op de werkplek aanduidt?

Herkennen van intimidatie en pesterijen op de werkvloer, gebaseerd op Data Analytics en Machine Learning

Laat privacywetgeving je niet verlammen en blijf innoveren met AI

27 februari 2019

Kunstmatige intelligentie (AI) biedt veel kansen, mogelijkheden en voordelen voor innovatie. Zo kunnen we verkeersstromen met behulp van AI in betere banen leiden, kunnen we grote mensenmassa’s bij evenementen op veilige wijze sturen en geautomatiseerd MRI-scans analyseren op zowel bepaalde ziektes en aandoeningen als de effectiviteit van een behandeling. Nieuwe privacywetgeving zoals de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt echter strengere eisen aan de verwerking van persoonsgegevens door bedrijven. Wat is de impact van deze nieuwe privacywetgeving op AI-projecten? En hoe kunnen we AI inzetten om (maatschappelijke) toegevoegde waarde te creëren en tegelijkertijd de privacy van de betrokkenen (identificeerbare natuurlijke personen) beschermen?

Laat privacywetgeving je niet verlammen en blijf innoveren met AI

Slimmere organisaties bouwen met Analytics & AI

26 februari 2019

Na een SASchat discussie over Analytics-platforms op Twitter, heb ik nagedacht over de belangrijkste kansen en problemen die naar voren kwamen. Naast de hype rondom AI en datagedreven innovatie, zijn steeds meer organisaties op zoek naar een aanpak om AI-projecten uit een ‘lab’ omgeving te halen en te implementeren in concrete bedrijfsprocessen. Welke stappen zijn nodig voor het gewenste resultaat?

Slimmere organisaties bouwen met Analytics & AI

Kunnen organisaties met hun huidige Customer Data Platforms de juiste beslissingen nemen?

11 februari 2019

Data kan exponentieel groeien, maar deze groei, is niet een doel op zich. Data is erg belangrijk, maar het gaat erom wat je ermee doet – biedt het organisaties meer inzicht in hun klanten en kunnen ze betere service leveren? Data stelt organisaties in staat betere beslissingen te nemen. Maar kunnen de organisaties met de Data Platforms die ze nu al gebruiken dit ook al doen? Tijdens een SASchat discussie op Twitter werden mij de ogen geopend over het gebruik van data en waar sommige uitdagingen liggen. Hieronder deel ik graag mijn top zes take-aways uit deze discussie.

Kunnen organisaties met hun huidige Customer Data Platforms de juiste beslissingen nemen?

Een robot als meest gewaardeerde collega

8 februari 2019

n een serie van drie blogs gaan we in op het fenomeen ‘Mens en Transitie’. In de eerste blog ‘De wereld verandert snel – groot cliché, enorme gevolgen’ ging het over de context van alle veranderingen in termen van technologie, samenleving en overheid. Het tweede blog, ‘Hoe je de hele organisatie meekrijgt in de transitie’ zoomde verder in op wat die veranderingen betekenen voor de informatieprofessional anno nu. In dit derde en laatste blog lees je hoe je hier nu en in de toekomst invulling aan kunt geven. Want dat die robot-collega er komt, sterker nog: er als is, is een feit!

Een robot als meest gewaardeerde collega

Bekijk de film van het Doxis Seminar 2018!

31 januari 2019

De virtuele wereld is allang geen ver-van-je-bed-show meer. Enorme databergen bieden grenzeloze mogelijkheden. En hoe ver kunnen we gaan? Dit stond centraal tijdens deze inspirerende dag! Robots, kunstmatige intelligentie, een hamer, verwondering, verbijstering, privacy en nog veel meer kwam voorbij op 6 november 2018 in het NEMO Science Museum te Amsterdam. Bekijk de sfeerimpressie van het Doxis Seminar 2018 dat in samenwerking met populair wetenschappelijk magazine New Scientist is georganiseerd.

Bekijk de film van het Doxis Seminar 2018!

Hoe machine learning het handmatig toekennen van metadata kan vervangen

18 januari 2019

Zeker in grote organisaties waar in de loop der jaren vele duizenden of zelfs miljoenen documenten zijn aangemaakt en verzameld, is het van vitaal belang dat deze goed terug te vinden zijn. Vaak staan de documenten in bijvoorbeeld een onduidelijke mappenstructuur. Ook is deze structuur vooral logisch voor degene die het heeft ingericht, maar hoeft dat niet zo te zijn voor de honderden mensen die hier verder dagelijks mee werken. “In dat geval is het verstandig om metadata toe te kennen aan documenten zodat ze goed gevonden worden. Tegenwoordig kan dit ook automatisch aan de hand van machine learning”, vertelt Lourens Siderius, Cloud Transformatie Coach bij ETTU.

Hoe machine learning het handmatig toekennen van metadata kan vervangen

Nederlands telecombedrijf krijgt meer grip op kosten en opbrengsten

16 januari 2019

Een Nederlands telecombedrijf wil het leven van zijn klanten gemakkelijker en leuker maken door mensen met elkaar te verbinden. Ze doen dit al vele jaren. Vroeger via korte 'piepjes' verzonden door de telegraaf en tegenwoordig met WhatsApp-berichten, Spotify-muziek en televisieprogramma's via kabels, antennes en zendmasten. De toenemende digitalisering bood ook mogelijkheden voor ‘connecting the dots’ binnen hun eigen organisatie. Door gegevens over producten en klanten aan elkaar te koppelen, worden er betere inzichten verkregen die de bedrijfswaarde vergroten. Lees verder in de blog

Nederlands telecombedrijf krijgt meer grip op kosten en opbrengsten

Lexus Europe maakt de meest intuïtieve autoreclame ter wereld met IBM Watson

3 januari 2019

Volgens één van de grootste filmmakers aller tijden, Alfred Hitchcock, heb je slechts drie dingen nodig om een geweldige film te maken “… het script, het script en het script.” Maar wat gebeurt er als je een met een Oscar bekroonde regisseur een script geeft dat helemaal door artificiële intelligentie is geschreven? Het resultaat is de nieuwe ‘Driven by Intuition’-commercial van Lexus.

Lexus Europe maakt de meest intuïtieve autoreclame ter wereld met IBM Watson

Online campagnes zijn ok, zolang ze maar transparant zijn!

2 januari 2019

Artificiële Intelligentie (AI) en analytics worden door de politiek gebruikt om hun boodschap op een gerichte manier bij het juiste kiespubliek te krijgen. Dat zou je echter niet zeggen als je de politici te keer hoort gaan tegen Facebook en Google, die dezelfde praktijken op een commerciële manier toepassen. Er is niets mis met het gebruik van moderne hulpmiddelen, maar een gebrek aan transparantie vergiftigt het debat.

Online campagnes zijn ok, zolang ze maar transparant zijn!

De data-economie is geen all-you-can-eat-buffet meer

4 december 2018

Elke technologiedeskundige die ik heden ten dage spreek, voorspelt hetzelfde voor de toekomst. Geen cyborgs of andere wereldschokkende ontwikkelingen, maar data, data en nog eens data. Volgens de overgrote meerderheid van die experts zouden data op steeds grotere schaal worden toegepast, en zal het woordje ‘data-economie’ deel uitmaken van onze dagelijkse woordenschat. Lees er meer over in deze blog.

De data-economie is geen all-you-can-eat-buffet meer

Organisaties innovatiever door inzichten uit analytics

27 november 2018

Bijna driekwart van de organisaties (72 procent) beweert dat analytics hen helpt bij het verkrijgen van waardevolle inzichten en 60 procent zegt dat analytics ze innovatiever heeft gemaakt, blijkt uit een wereldwijd onderzoek van SAS. Hoe verandert de manier van zakendoen? Lees er meer over in deze blog.

Organisaties innovatiever door inzichten uit analytics

Sports Analytics met SAS

7 november 2018

Wereldwijd wordt SAS bij vrijwel elke denkbare sport ingezet om trainings- en wedstrijdresultaten te analyseren. Van Britse olympische roeiers tot de Zweedse ijshockeyers: ze worden ondersteund in hun jacht op goud. Nu richten we ons op een andere wereldsport: darts!

Sports Analytics met SAS

Analytics Experience 2018: hoe Analytics innovatie stimuleert

6 november 2018

Geen enkele organisatie kijkt werkeloos toe hoe de veranderingen als gevolg van technologische ontwikkelingen in Analytics, AI en IoT in hoog tempo plaatsvinden. Tijdens Analytics Experience in Milaan kon je kennismaken met de nieuwste skills en technologieën die innovatie stimuleren. Heb je dit gemist? Je kan de hoogtepunten hier terugvinden.

Analytics Experience 2018: hoe Analytics innovatie stimuleert

Blinkende BI-cockpits? Start met je ongestructureerde data!

9 oktober 2018

Goede sturingsinformatie, shiny BI-dashboards; we kijken likkebaardend naar de eindeloze mogelijkheden die de berg digitale data biedt. We laten er een softwaretool op los en concluderen: ‘Waardeloze info’. Herkenbaar? Pak eerst je ongestructureerde data aan! Door kwalitatieve data realiseer je rechtmatigheid en doelmatigheid; randvoorwaarden voor waardevolle sturingsinformatie.

Blinkende BI-cockpits? Start met je ongestructureerde data!

Ethisch raamwerk rondom AI-gebruik

4 oktober 2018

Organisaties werken aan een meer ethisch en verantwoordelijk gebruik van artificial intelligence Onderzoek van SAS, Accenture, Intel en Forbes Insights wijst uit dat 92 procent van AI-leiders technologen traint in ethiek en 74 procent AI-projecten evalueert.

Ethisch raamwerk rondom AI-gebruik

Hoe verschillende rollen elkaar ondersteunen in de analytics lifecycle

25 september 2018

We praten veel over vaardigheden en over het belang van het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden om breder en beter gebruik van analytics mogelijk te maken. Wat we echter vaak vergeten, is dat het niet alleen op individuele basis is.

Hoe verschillende rollen elkaar ondersteunen in de analytics lifecycle

Democratiseer data, geef iedereen zijn eigen analytics

12 september 2018

Digitale transformatie, wat is dat nu eigenlijk? De woorden worden te pas en te onpas in de mond genomen zonder het concreet te maken. In mijn vak – analytics – betekent digitale transformatie vaak de stap van traditionele business intelligence (BI), waarbij een BI-afdeling rapporten maakt voor diverse groepen managers, naar visual analytics (VA), waarbij medewerkers zelf hun eigen visuele rapporten bij elkaar kunnen klikken. Het betekent de stap van een IT-afdeling die informatie aanlevert naar een IT-afdeling die faciliteert dat iedere medewerker zelf zijn eigen rapporten maakt.

Democratiseer data, geef iedereen zijn eigen analytics

Aan de slag met AI - De kracht van AI in eigen handen

13 augustus 2018

Applicaties ondergaan verandering. In de begindagen hadden we toepassingen die in principe alleen maar “crude operations” (ruwe verwerkingen) uitvoerden. Vandaag de dag staan we aan het begin van een tijdperk waarin toepassingen veel intelligenter (kunnen) zijn dan we ooit voor mogelijk gehouden hadden.

Aan de slag met AI - De kracht van AI in eigen handen

De stap na self-service BI: visual analytics

1 augustus 2018

Markten veranderen steeds sneller. Concurrenten introduceren nieuwe concepten, klanten krijgen nieuwe behoeften en wet- en regelgeving stelt organisaties voortdurend voor nieuwe uitdagingen. In deze complexe omgeving is het niet meer voldoende om alleen te rapporteren over wat er in het verleden gebeurde. Organisaties willen vooruit kunnen kijken. En niet alleen het management wil dit, ook op de werkvloer is behoefte aan meer inzicht in data.

De stap na self-service BI: visual analytics

Zilveren Kruis verbetert zorgkwaliteit door datagedreven aanpak

17 juli 2018

Achmea is met meer dan vijf miljoen verzekerden de grootste verzekeringsmaatschappij van Nederland. Zilveren Kruis is hier samen met Interpolis, Centraal Beheer en vele andere dochterondernemingen, onderdeel van. Met de omvang van de organisatie was het dan ook niet verrassend dat het ernaar streefde de eerste datagedreven verzekeraar te worden. En dat is inmiddels gelukt, met grote gevolgen voor de zorgkwaliteit in Nederland.

Zilveren Kruis verbetert zorgkwaliteit door datagedreven aanpak

SAS lanceert ‘s werelds eerste Data Science Escape Room

20 juni 2018

SAS lanceerde tijdens de Data Science & Analytics Day op donderdag 31 mei ’s werelds eerste Data Science Escape Room. Escape rooms worden steeds populairder, maar alle puzzels oplossen met data en analytics bestond nog niet. Tijdens deze primeur waagden bezoekers van de Data Science & Analytics Day zich aan de uitdaging om, in een race tegen de klok, een cyberaanval op datacenter Two Flags tegen te gaan. Het doel was om bezoekers van het evenement op een nieuwe manier kennis te laten maken met verschillende SAS-oplossingen.

SAS lanceert ‘s werelds eerste Data Science Escape Room

Datadriven is slimmer werken

19 juni 2018

Als gevolg van de hoeveelheid data die we tot onze beschikking hebben doordat we in verschillende systemen werken, is het van groot belang datagedreven te werken. Bedrijven en organisaties die vanuit dit uitgangspunt werken en gebruik maken van eigen data worden onder datagedreven organisaties geschaard.

Datadriven is slimmer werken

Blockchain zorgt voor verandering binnen de vastgoedsector

6 juni 2018

Blockchain houdt momenteel de gemoederen binnen de vastgoedsector flink bezig. Waar liggen de kansen en hoe zorgt u er voor dat u deze technologie omzet tot een concrete toepassing? Wat we weten is dat blockchain ons een aantal zaken biedt die we zeker in de vastgoed markt kunnen gebruiken.

Blockchain zorgt voor verandering binnen de vastgoedsector

Big data governance: houd rekening met deze vijf risicogebieden

4 juni 2018

Er zijn 5 categorieën big data die, zeker met de nieuwe GDPR/AVG-wetgeving die van kracht is gegaan, extra aandacht verdienen. Deze 5 risicogebieden staan in deze blog op een rijtje. Lees snel verder en doe er je voordeel mee!

Big data governance: houd rekening met deze vijf risicogebieden

Grip op je informatie is zooo 2017…toch?

4 juni 2018

De hoeveelheid data, en daarmee ook de hoeveelheid ongestructureerde data, groeit exponentieel en dat blijft het ook doen. Wat betekent dit voor je werk in termen van rechtmatigheid en doelmatigheid? Waar zit de frustratie en hoe pak je dit aan? Of waar zitten juist de mogelijkheden en hoe benut je deze? We zetten de belangrijkste valkuilen op een rij en geven gelijk aan hoe we je kunnen helpen.

Grip op je informatie is zooo 2017…toch?

Tien tips om data governance in te richten

23 mei 2018

Data governance heeft in organisaties nog wel eens een negatieve bijklank. Onterecht, want als er één manier is om de ROI op data en IT te verhogen dan is het wel een goede governance-structuur, met heldere afspraken over hoe de organisatie met data omgaat. Het is bovendien noodzakelijk met de General Data Protection Regulation (Algemene Verordening Gegevensbescherming) die op 25 mei van kracht gaat.

Tien tips om data governance in te richten

De mantra luidt: “Less is more”

16 mei 2018

Onderzoeken hoeven ons niet uit te wijzen, dat organisaties over meer gegevens dan ooit beschikken. Het is een algemeen bekend feit. Maar hoe zetten we al deze data om in goede en bruikbare informatie?

De mantra luidt: “Less is more”

Facebook zet in op Artificial Intelligence

8 mei 2018

Afgelopen week sprak Facebook op F8 – de ontwikkelaarsconferentie van Facebook - over het inzetten van kunstmatige intelligentie op grote schaal met als doel tal van verbeteringen voor het techbedrijf.

Facebook zet in op Artificial Intelligence

Slechts 7 procent van bedrijven voldoet aan GDPR

8 mei 2018

Als gevolg van het misbruik van gegevens door Facebook en Cambridge Analytica, is de publieke aandacht voor het belang van data privacy alleen maar verder toegenomen. Met nog slechts een maand te gaan tot de deadline van de GDPR (Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking treedt, zegt 93 procent van de ondervraagden in een nieuw onderzoek van SAS, de leider in analytics, dat ze nog niet volledig aan de GDPR voldoen. Bijna de helft van de wereldwijd ondervraagde organisaties verwacht dat de GDPR een significante impact zal hebben op hun Artificial Intelligence (AI) projecten.

Slechts 7 procent van bedrijven voldoet aan GDPR

Consumenten accepteren AI eerder in de gezondheidszorg dan in andere sectoren

26 april 2018

Het gebrek aan menselijke interactie wordt gezien als grootste bezwaar tegen kunstmatige intelligentie. Hoewel de buzz rond kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, "AI") bedreigend kan lijken, voelen consumenten zich op hun gemak met deze technologie in de gezondheidszorg. SAS heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd waarbij mensen diverse praktijkvoorbeelden van kunstmatige intelligentie kregen aangereikt. Daaruit bleek dat een meerderheid eerder AI accepteert in de gezondheidszorg, dan in het bankwezen of de retail.

Consumenten accepteren AI eerder in de gezondheidszorg dan in andere sectoren

Business analytics, de nieuwste renaissance

25 april 2018

Een renaissance is een opleving, een wedergeboorte en een tijdperk van bijna onbegrensde mogelijkheden. Wij staan aan de vooravond van een nieuwe renaissance. Deze keer niet van kunst, zoals in de 15e eeuw, maar van data. De datarenaissance voldoet aan de voorwaarden om aan te breken: de berg data groeit exponentieel en organisaties voelen de drang om deze data op een slimme manier in te zetten. Dit is ook nodig om de concurrentie voor te blijven.

Business analytics, de nieuwste renaissance

Vervangt AI de mensheid?

11 april 2018

De Britse natuurkundige en kosmoloog werd vooral bekend vanwege zijn onderzoeken naar gaten en singulariteit. De wetenschapper waarschuwde de laatste jaren van zijn leven vaak voor de gevaren van kunstmatige intelligentie.

Vervangt AI de mensheid?

The Cloud connects us all

11 april 2018

In steeds meer toenemende mate staan complete infrastructuren, met elkaar in verbinding in één gigantische wolk. Artificial Intelligence (AI) in combinatie met Internet of Things (IoT) zorgt ervoor dat een nieuwe wereld draaiende blijft, namelijk de ‘Instrumented Planet’.

The Cloud connects us all

West Perth is meest paradijselijke plek ter wereld

10 april 2018

Heb je er ooit van gedroomd om ergens te wonen waar het openbaar vervoer gratis is? Of waar de meeste selfmade miljonairs wonen? Misschien een plek waar er voor iedere inwoner het equivalent van vijf tennisbanen aan groengebied is en 84.274,6 kilometer aan wandelpaden is? Dat heb je allemaal in West Perth! Deze kleine, opkomende gemeente in de West-Australische stad Perth is de beste plaats ter wereld om te wonen, in elk geval vanuit analytisch perspectief.

West Perth is meest paradijselijke plek ter wereld

AI in de praktijk: van voetbal-data tot slimme sluizen

28 maart 2018

Artificial Intelligence (AI) is een onderwerp dat bij veel bedrijven op de agenda staat, maar concrete toepassingen staan vaak nog in de kinderschoenen. Tijdens de sessie 'Innovate with Analytics' vertelden verschillende experts over de mogelijkheden van AI, de ontwikkelingen van de technologie en gaven zij voorbeelden uit de praktijk. Lees hierover verder in de blog.

AI in de praktijk: van voetbal-data tot slimme sluizen

Eye Opener — the Future of Mobility

28 maart 2018

“In deze ‘Eye Opener’, waarbij de focus ligt op mobiliteit van de toekomst, lichten we nogmaals Boston Dynamics uit met een update over hun logistieke robots, welke elkaar een hand geven: dit bewijst hoe snel technologie zich ontwikkeld, gedreven door trends

Eye Opener — the Future of Mobility

Aanpak data driven Customer Experience: vijf stappen

14 maart 2018

‘Het creëren van tevreden en loyale klanten’ is een belangrijk punt waar organisaties vergaande ambities hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om; betere en snellere dienstverlening, gerichter klanten benaderen en slimmer gebruik maken van verzamelde data. Binnen deze ambities zien we dat kreten als ‘Customer Experience’, ‘Digital Experience’ en ‘Klant gericht’ centraal staan

Aanpak data driven Customer Experience: vijf stappen

ABN AMRO selecteert oplossingen van Wolters Kluwer en SAS om te voldoen aan externe wet- en regelgeving

14 maart 2018

ABN AMRO heeft Wolters Kluwer en SAS geselecteerd voor een volledig geïntegreerde software-oplossing voor finance, risk en rapportering aan toezichthouders. De implementatie van de software is onderdeel van het transformatieproject van de bank, FRAAI (Finance and Risk Architecture Alignment Initiative). Hiermee kan ABN AMRO beter tegemoet komen aan de toenemende verzoeken vanuit zowel de interne organisatie als regelgevende instanties voor het leveren van steeds meer en gedetailleerdere data binnen een kort tijdsbestek.

ABN AMRO selecteert oplossingen van Wolters Kluwer en SAS om te voldoen aan externe wet- en regelgeving

Data-analyse voorspelt winnende tijd Kjeld Nuis

27 februari 2018

De winnende Olympische tijd van Kjeld Nuis op de 1000 meter was voor de data scientists van SAS geen verrassing. De winnende tijd van Nuis (1:07,95) was te voorspellen op basis van data-analyse. Ook zagen zij aankomen dat Sven Kramer op de 10 kilometer naast het goud zou grijpen. Om te komen tot deze en meer inzichten in de resultaten van de Nederlands Olympische schaatsers, analyseerden zij 2,4 miljoen wedstrijdresultaten van ruim 64 duizend schaatsers over de afgelopen 11 jaar. Uit de analyse kunnen ook lessen voor de toekomst worden getrokken, want nu is ook duidelijk tot welke leeftijd een wedstrijdschaatser zich nog kan verbeteren en wanneer deze beter zijn ijzers in het vet kan laten.

Data-analyse voorspelt winnende tijd Kjeld Nuis

Hallo Siri!

14 februari 2018

Siri, ga ik mijn KPI’s dit kwartaal halen? Siri, heeft deze klant recht op een vergoeding? Door: Ton Abelen, Trendwatcher AI & Management Consultant Wizzin Het beantwoorden van deze vragen vergt je waarschijnlijk heel veel werk. Was het maar zo simpel dat je met één zo simpele vraag je werk zou kunnen doen. Nou, dan heb ik nieuws voor je, dit is wel mogelijk als je Kunstmatige Intelligentie (KI) in zet.

Hallo Siri!

Waarin onderscheiden data-driven organisaties zich?

13 februari 2018

Je hoort het vaak in bestuurskamers: we willen een data-driven organisatie zijn. We willen aan de slag met IoT, (predictive) analytics of location based services. En ja, dat zijn sexy toepassingen. Maar wat zijn de werkelijke business drivers? Die blijven vaak onderbelicht. Onderzoek laat zien op welke terreinen organisaties met een hoge ‘datavolwassenheid’ vooroplopen.

Waarin onderscheiden data-driven organisaties zich?

Belfius werkt samen met SAS aan innovatie met data

8 februari 2018

Na jarenlange samenwerking gaat Belgische bank Belfius nog een stap verder in het partnership met SAS voor het bouwen en uitvoeren van hun digitale strategie. Het aandrijven van innovatie met data zal Belfius helpen om de bank van toekomst te worden en de leider in customer experience.

Belfius werkt samen met SAS aan innovatie met data

Analytics in de cloud: de voordelen en voorwaarden

25 januari 2018

De cloud is snel populair geworden, niet alleen als locatie om (big) data op te slaan maar ook voor je analytische toepassingen. Niet gek, want voor relatief lage kosten bereik je met analytics in de cloud een veel grotere schaalbaarheid en flexibiliteit. Te meer daar je heel snel kunt acteren. Even wat analytische capaciteit bijschakelen? Geen enkel probleem. Vergelijk dat eens met de langdurige aanschaftrajecten van hardware en software in je eigen datacenter.

Analytics in de cloud: de voordelen en voorwaarden

De 5 belangrijkste data management trends in 2018

10 januari 2018

Wat brengt dit jaar ons op het gebied van data management? Veel experts deden al een gooi naar de belangrijkste trends. Vanuit mijn optiek zijn dit de vijf ontwikkelingen die in 2018 bepalend zullen zijn voor het vakgebied.

De 5 belangrijkste data management trends in 2018

De 5 componenten van een sterke datastrategie

4 januari 2018

Datagedreven organisaties kunnen sneller beslissingen nemen, sneller innoveren, de klantervaring verbeteren en hun efficiency verhogen door processen te optimaliseren. Alle reden om te investeren in een datastrategie, zou je zeggen. Toch nemen nog maar weinig bedrijven dit onderwerp écht serieus. Ze zeggen wel dat data de nieuwe olie is, maar in de huidige processen wordt data nog vooral beschouwd als bijproduct van applicaties. En dat is zonde

De 5 componenten van een sterke datastrategie

Machine learning werpt een ander (dashboard) licht op de Paradise Papers

11 december 2017

Maar liefst 380 journalisten hebben sinds begin dit jaar 13 miljoen documenten uit de Paradise Papers onderzocht. Het kostte bijna een jaar om deze documenten te doorzoeken op zoek naar de connectie tussen, onder andere, president Poetin en de Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross. Een indrukwekkende prestatie, waarbij data science en machine learning-algoritmes een belangrijke rol kunnen spelen.

Machine learning werpt een ander (dashboard) licht op de Paradise Papers

Vieze data nog steeds het grootste knelpunt voor Data Scientists

1 december 2017

Wie in Google de zoekterm ‘dirty data’ intikt ziet dat de zoekmachine binnen een halve seconde meer dan 8 miljoen resultaten op weet te hoesten. Blijkbaar is er dus nogal wat informatie over ‘vieze data’ te vinden! Wat opvalt is dat veel van de links al wat ouder zijn; op mijn eerste pagina met resultaten staan links naar artikelen uit 2003 en 2005. Het probleem is dus blijkbaar niet nieuw, maar gegeven de recente aandacht vanuit de data science community wel weer heel actueel.

Vieze data nog steeds het grootste knelpunt voor Data Scientists

Trends en uitdagingen in data management

26 november 2017

Nu steeds meer bedrijven transformeren tot digitale organisaties en ze moeten voldoen aan de naderende AVG-wetgeving per mei 2018, staan data privacy en data management behoorlijk hoog op de agenda. Organisaties staan voor de uitdaging om meer en vaak complexe data te beheren, integreren en real-time om te zetten in waardevolle informatie om de dienstverlening verder te optimaliseren en nieuwe businessmodellen te ontwikkelen. De vraag hierbij is hoe lang de traditionele manier van werken, waarbij IT nog steeds verantwoordelijk is voor het grootste deel van het data management proces, nog houdbaar blijft.

Trends en uitdagingen in data management

Ondanks de hype maken nog maar weinig organisaties gebruik van AI

30 oktober 2017

De hype rond kunstmatige intelligentie (AI) is enorm. Bij de meeste van de honderd Europese bedrijven die hebben deelgenomen aan een recent onderzoek van SAS, leider in analytics, bevindt de invoering van AI zich echter nog maar in de beginfase of zelfs nog maar in de planningsfase. Het goede nieuws is dat de grote meerderheid van de organisaties het onderwerp kunstmatige intelligentie wel al op de agenda heeft staan en dat een aantal al is begonnen met de implementatie van concrete projecten. Er bestaat onder de respondenten veel optimisme over het potentieel van kunstmatige intelligentie in algemene zin. Tegelijkertijd is maar een beperkt aantal respondenten ervan overtuigd dat hun organisatie al klaar is om dat potentieel te ontsluiten.

Ondanks de hype maken nog maar weinig organisaties gebruik van AI

Hoe optimaliseer en verduurzaam je asset management met data?

10 oktober 2017

De civiele infrastructuur in Nederland komt steeds verder onder druk te staan. Veel assets zijn toe aan vervanging of renovatie. Daarnaast neemt de algehele verkeersdrukte toe en zorgen de stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden ervoor dat we slim moeten omgaan met de waterhuishouding. Dit heeft allemaal een grote impact op de wegen, bruggen, sluizen, keringen en gemalen in ons land. Nederland moet hierdoor efficiënt omgaan met de ruimte die het heeft en de assets efficiënt inzetten. Dit kan worden gedaan met waardevolle inzichten uit data, maar hoe verkrijgen we deze?

Hoe optimaliseer en verduurzaam je asset management met data?

6 tips om datakwaliteit duurzaam in uw organisatie te verhogen

29 augustus 2017

Het verhogen van de kwaliteit is geen doel op zich, maar een groot aantal obstakels in de operationele bedrijfsprocessen is te wijten aan data die niet voldoet aan de gestelde eisen. Lees hier 6 tips om datakwaliteit duurzaam in uw organisatie te verhogen.

 6 tips om datakwaliteit duurzaam in uw organisatie te verhogen

Hoe verbetert data-analyse de behandeling van dikke darm-kanker?

20 juli 2017

Slimme verzameling en analyse van data zorgt voor een betere uitkomst voor patiënten met dikke darm-kanker. Arts en onderzoeker Joost Huiskens van het Cancer Center Amsterdam vertelde er bevlogen over op het SAS Forum.

Hoe verbetert data-analyse de behandeling van dikke darm-kanker?

Tips voor geweldige datavisualisatie

18 juli 2017

Michel Dekker geeft in zijn blogpost “Tips for Great Data Visulizations” een tiental tips weg die bijdragen aan een geweldige data visualisatie

Tips voor geweldige datavisualisatie

Datakwaliteit: fundament voor organisaties

5 juli 2017

Op 1 juni jl. vond in het Kyocera Stadion in Den Haag het eerste Data Quality-congres plaats. Het door congresbureau Heliview georganiseerde evenement werd druk bezocht door 125 datamanagers en ICT-specialisten uit overheid en bedrijfsleven.

Datakwaliteit: fundament voor organisaties

4 essentiële veranderingen door de GDPR

7 juni 2017

In de nieuwe Europese wetgeving voor de bescherming van persoonsgegevens is veel aandacht voor dataprotectie. Er zijn vier belangrijke wijzigingen, volgens Kalliopi Spyridaki. De General Data Protection Regulation (GDPR), door de Europese Commissie begin dit jaar aangenomen, wordt van kracht in mei 2018. De GDPR is de opvolger van de European Data Protection Directive uit 1995 en regelt de bescherming van persoonlijke data.

4 essentiële veranderingen door de GDPR

Hoe haalt u waarde uit IoT-data?

13 maart 2017

Het Internet of Things (IoT) is de hype voorbij. Omdat ondersteunende technologie steeds bereikbaarder wordt, zetten steeds meer bedrijven in op IoT. Geldt dat ook voor Nederlandse bedrijven? Om hierachter te komen organiseerde Heliview in samenwerking met SAS recent een ronde tafel.

Hoe haalt u waarde uit IoT-data?

Eerste Dutch Data Science Week in juni

7 maart 2017

Datatoepassingen spelen in toenemende mate een rol in ons dagelijks leven. Vrijwel iedere organisatie zoekt dan ook naar manieren om waarde uit die data te halen. De aandacht voor het vakgebied Data Science is hierdoor snel toegenomen.

Eerste Dutch Data Science Week in juni

Worden we in 2017 nog voorspelbaarder?

5 januari 2017

Eén van mijn favoriete uitspraken van 2016 was “mensen zijn veel minder complex dan we denken”. De meeste mensen vinden het raar dat ik dat beweer. En daarmee leveren ze gelijk het bewijs

Worden we in 2017 nog voorspelbaarder?

Early adopters IoT worstelen met dataverwerking en cultuuromslag

26 oktober 2016

Wat kunnen andere organisaties leren van early adopters van IoT-toepassingen? En wat noemen zij als grootste uitdagingen? Lees het in dit onderzoek.

Early adopters IoT worstelen met dataverwerking en cultuuromslag

Is artificial intelligence the new business intelligence?

8 augustus 2016

Recent advances in artificial intelligence (AI) and cognitive computing are delivering algorithms that outperform humans in many types of analysis and that are capable of making decisions and taking action unaided by mere people. Barry Devlin - a foremost authority on business intelligence (BI), big data and beyond - explores what it might mean for BI when self-service is displaced by bot-service.

Is artificial intelligence the new business intelligence?

Hoe haal je waarde uit IoT-data?

2 augustus 2016

Iedere twee dagen wordt wereldwijd 5 Exabyte aan data gegenereerd. Video’s, foto’s, e-mails, blogs en andere content, het gaat in een razend tempo. Maar de data komt niet alleen van mensen, de bijdrage van apparaten die verbonden zijn met het internet, ofwel the Internet of Things, neemt snel toe.

Hoe haal je waarde uit IoT-data?

De eerste stappen naar duurzaam data governance

25 juli 2016

Wat zijn de eerste stappen richting een duurzaam data governance? Tijdens een ronde tafel van Heliview en SAS deelden professionals hun ervaringen.

De eerste stappen naar duurzaam data governance

7 best practices voor analytics in de customer journey

8 juli 2016

Op het juiste moment relevante aanbiedingen naar klanten sturen terwijl ze zich op je site bevinden of door je winkel lopen? En wat als je door een mobiele app de gemiddelde check out tijd kunt verkorten van vier tot twee minuten? Als je deze antwoorden positief wilt kunnen beantwoorden, dan is het tijd voor een journey map.

7 best practices voor analytics in de customer journey

Dit zijn de 5 componenten van een datastrategie

22 april 2016

De tijd dat data een bijproduct was van processen ligt gelukkig ver achter ons. het wordt steeds vaker gezien als een strategisch bezit van de onderneming dat kan leiden tot nieuwe inzichten en innovatie. Toch is de manier waarop we omgaan met data niet heel veel veranderd. De meeste documenten over een datastrategie gaan vaak over hoe je data opslaat. Dit is echter pas het tipje van de ijsberg. Lees hier welke 5 componenten onmisbaar zijn in een gedegen datastrategie.

Dit zijn de 5 componenten van een datastrategie

In 3 stappen naar een datagedreven energiebedrijf - stap 2

7 april 2016

In een eerder blog ging ik in op datagedreven energiebedrijven die slim inspelen op nieuwe kansen op het gebied van data en geavanceerde analyses, en deze al volop inzetten om zich te onderscheiden in hun markt. Vervolgens legde ik uit welke stappen nodig zijn om deze transitie vorm te geven. Stap 1: een gebruikscase definiëren, stap 2: analytics als proces implementeren, en stap 3 het operationaliseren van analytics. In deze blog ga ik in op stap twee: analytics implementeren als proces.

In 3 stappen naar een datagedreven energiebedrijf - stap 2

Predictive analytics: Hoe dicht je de kloof tussen technische mogelijkheden en menselijke vaardigheden?

21 maart 2016

De mogelijkheden van predictive analytics lijken onbegrensd. Wie wil nu niet de toekomst voorspellen en daarmee een concurrentievoordeel behalen? De praktijk leert echter dat het behalen van succes met predictive analaytics niet eenvoudig is. Er is blijkbaar een kloof tussen wat er technisch mogelijk is en wat de meeste mensen kunnen. Hoe kun je deze kloof dichten?

Predictive analytics: Hoe dicht je de kloof tussen technische mogelijkheden en menselijke vaardigheden?

KNVB en SAS organiseren voetbal-hackaton

16 maart 2016

Op vrijdag 22 april organiseren de KNVB en SAS de eerste voetbal-hackaton van Nederland. Door zich in te schrijven voor de hackaton maken studenten kans op een stageplaats bij de KNVB als data-analist.

KNVB en SAS organiseren voetbal-hackaton

Big data uit de productieketen omzetten naar smart analytics

14 maart 2016

Het verzamelen van data uit verschillende onderdelen van het primaire proces als inkoop, verkoop, productie en het magazijn wordt steeds laagdrempeliger. Daardoor ontstaan snel grote verzamelingen met gegevens over bijvoorbeeld het serviceniveau, de inkoop of de operatie. Maar hoe hangen deze data met elkaar samen en hoe krijg je grip op die data?

Big data uit de productieketen omzetten naar smart analytics

SAS Academy for Data Science in september van start in Nederland

10 maart 2016

Roadshow SAS Live, Amsterdam, 10 maart 2016 - Voor toekomstige en praktiserende data scientists zijn er weinig mogelijkheden om officiële papieren te halen voor hun werkveld. SAS introduceert daarom de SAS Academy for Data Science.

SAS Academy for Data Science in september van start in Nederland

De eerste stappen naar predictive analytics

8 maart 2016

Predictive analytics kan zakelijk veel voordeel bieden. Maar hoe zorg je dat deze voorspellende modellen ook daadwerkelijk worden ingezet? Heliview organiseerde onlangs een ronde tafel waarbij professionals inzichten deelden over hun eerste stappen naar predictive analytics en de aandachtspunten die zij hierbij tegenkwamen.

De eerste stappen naar predictive analytics

Nutricia Research kiest opnieuw voor OCS Consulting als partner in data-analyse

4 maart 2016

Nutricia Research heeft zijn preferred partnership met OCS Consulting voor data-analyse en statistische dienstverlening verlengd. Hiermee blijft Nutricia op ieder gewenst moment beschikken over professionals met de juiste ervaring met klinische data en biomedisch onderzoek die bijdragen aan de wetenschappelijke onderbouwing van producten en innovaties

Nutricia Research kiest opnieuw voor OCS Consulting als partner in data-analyse

Hoe communiceer je data governance?

3 maart 2016

Data governance is geen nieuw begrip in het vakgebied van informatiemanagement. Door (aangescherpte) regelgeving, het beschikbaar komen van steeds meer data (inclusief big data/ IoT en sensordata) en privacy-aspecten staat het onderwerp volop in de belangstelling.

Hoe communiceer je data governance?

Waarom datavisualisatie het verschil maakt

3 maart 2016

Uit onderzoek blijkt dat slechts 4% van de bedrijven geeft aan over de juiste mensen, hulpmiddelen en gegevens te beschikken om datagedreven beslissingen te nemen. Veel bedrijven hebben moeite om hun data te vertalen in inzichten en er zijn er nog meer die geen actie ondernemen op die inzichten. Hoe kan datavisualisatie hierbij helpen?

Waarom datavisualisatie het verschil maakt

Het einde van het document als bron

25 februari 2016

Met de komst van omnichannel klantcommunicatie is één ding pijnlijk duidelijk geworden: het document als bron van data is niet langer houdbaar. Natuurlijk hadden we al veel langer geleden afscheid moeten nemen van dit fenomeen, maar wat betekent het nu eigenlijk?​​

Het einde van het document als bron

Long-Term Servicing? Wat is het en waar moet ik op letten?

24 februari 2016

Microsoft en Citrix introduceerden bij hun laatste releases van Windows 10 en XenApp/XenDesktop 7.7 de ‘Long-Term Servicing Branches (LTSB)’ naast de ‘Current Branch (CB)’. Klinkt mooi, maar wat houdt dit nou precies in en waar moet je rekening mee houden?

Long-Term Servicing? Wat is het en waar moet ik op letten?

Pinpoint a problem in minutes with Operations Analytics

24 februari 2016

If CIOs are going to transform their IT organisations to adapt to today’s new digital business priorities, they will need to embrace analytics solutions to pinpoint critical problems.

Pinpoint a problem in minutes with Operations Analytics

Van CRM, de dingen, die niet voorbij gaan

24 februari 2016

In gesprekken met (potentiële) klanten komt vaak naar voren dat men ontevreden is over het CRM-systeem: het is verouderd, vervuild, onbetrouwbaar, kortom, niet meer werkbaar. Er moet een nieuw CRM-systeem komen! Of wij ze willen helpen met de datamigratie…

Van CRM, de dingen, die niet voorbij gaan

NS benut big data en analytics voor innovatie

23 februari 2016

Big data biedt mooie kansen om processen te optimaliseren en dienstverlening te verbeteren. Maar hoe benut je deze data ook om te innoveren? NS koos voor SAS Visual Analytics.

NS benut big data en analytics voor innovatie

Wat hebben een ERP datamigratie en een verhuizing met elkaar gemeen?

23 februari 2016

Zowel een ERP datamigratie als een verhuizing zijn er op gericht om ‘spullen’ te verplaatsen van A naar B. Niet alleen het doel, maar ook de weg er naar toe heeft veel overeenkomsten. Beide zijn niet altijd eenvoudig en brengen veel keuzes en uitdagingen met zich mee. Maar ook hier geldt; een goed begin is het halve werk.

Wat hebben een ERP datamigratie en een verhuizing met elkaar gemeen?

Samenwerken en Internet-of-things: wie gaat er winnen?

8 februari 2016

Bij e-office zijn we altijd nieuwsgierig naar nieuwe technologieën en hoe we die voor onze klanten kunnen inzetten. Soms is die toepassing misschien wat verder weg, zoals bij de Internet Of Things (IoT) service in IBM Bluemix.

Samenwerken en Internet-of-things: wie gaat er winnen?

Het fundament voor een toekomstbestendige datastrategie

2 februari 2016

In de eerste post uit deze serie hadden we het over de hel van Excel. Vervolgens hebben we de bouwstenen van een datastrategie besproken en hoe je zou moeten starten. We gaan nu in op de drie domeinen die de basis vormen van een datastrategie: data management, business intelligence en analytics.

Het fundament voor een toekomstbestendige datastrategie

Zo creëer je een datastrategie

1 februari 2016

Eerder bespraken we de uitdagingen en kosten waarmee organisaties geconfronteerd worden als ze zich zonder datastrategie in de hel van Excel bevinden. Nu het probleem duidelijk is, gaan we kijken naar de oplossing: het creëren van een datastrategie.

Zo creëer je een datastrategie

Trending topics in analytics voor 2016

14 januari 2016

Het einde van een jaar brengt altijd weer dezelfde rituelen. We kijken terug en blikken vooruit; klopten die voorspellingen over het afgelopen jaar een beetje? En wat gaan we komend jaar aan nieuwe ontwikkelingen zien? Dat laatste is natuurlijk lastig; de Denen zeiden lang geleden al “voorspellen is moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat”. En toch ga ik me er aan wagen; het thema van 2016 is namelijk 'meer van hetzelfde'.

Trending topics in analytics voor 2016

Waarom ondernemers analytics niet kunnen negeren

27 november 2015

Big data begint een containerbegrip te worden, met big data-moeheid als bijverschijnsel. Veel ondernemers die ik spreek laten de ‘hype’ dan ook liever aan zich voorbij gaan en over aan de ‘grote’ bedrijven. Die hebben immers ook veel meer data. Misschien wel, maar het gaat ook niet alleen om de hoeveelheid gegevens, het gaat erom wat je ermee doet. En juist wat dat laatste betreft, liggen er voor het middenbedrijf nogal wat kansen.

Waarom ondernemers analytics niet kunnen negeren

In 3 stappen naar een datagedreven energiebedrijf

10 november 2015

In mijn vorige blog nodigde ik Nederlandse energiebedrijven uit om te kijken naar voorbeeldcases van datagedreven buitenlandse branchegenoten. Bedrijven die data en geavanceerde analyses al volop inzetten om zich beter te onderscheiden in hun markt. De vraag is natuurlijk hoe je zo’n datagedreven organisatie realiseert.

In 3 stappen naar een datagedreven energiebedrijf

De 5 kritieke kenmerken van een Analytical Platform

22 oktober 2015

De weg naar een analytics-driven organisatie vereist transformatie op het gebied van organisatie, processen en technologie. De technologische basis wordt gevormd door een Analytical Platform. Maar wat maakt een dergelijk platform succesvol; wat zijn de kritieke kenmerken?

De 5 kritieke kenmerken van een Analytical Platform

Het verschil tussen een goede en slechte klantervaring

23 juni 2015

In de technologiesector is iedereen op zoek naar ‘the next big thing’. Zo lag de IT-focus tien jaar geleden nog op een duizelingwekkende hoeveelheid applicaties en met name op toepassingen die direct te maken hadden met de eindklant.

Het verschil tussen een goede en slechte klantervaring

Wie is uw datahoeder?

12 januari 2015

De wereld van data gaat veel verder dan domweg verzamelen en te gelde maken. Dat laatste vereist datakwaliteit en vaak komt dan beheer om de hoek kijken. Niet traditioneel IT-beheer, maar 'datahoeden'. Wie is dan uw datahoeder?

Wie is uw datahoeder?

Het ontsluiten van de waarde van big data in financiële organisaties

24 oktober 2014

Financiële organisaties zijn de originele big data pioniers. Lang voordat 'big data' een populair technologisch woord werd, waren financiële organisaties al bezig met het produceren, verwerken en opslaan van data dan andere branches. Data is een van de belangrijkste belangen, terwijl toch veel bedrijven worstelen om de belangrijke informatie uit de data te halen. Hoe kan het toch dat veel financiële bedrijven worstelen met big data?

 Het ontsluiten van de waarde van big data in financiële organisaties

De toegevoegde waarde van apps voor winkeliers

26 september 2014

Consumenten en technologie zorgen voor een totaal andere kijk op de retail industrie vandaag de dag. Door de komst van mobiele apparaten en de mogelijkheid om altijd vragen beantwoord te krijgen door permanent online te zijn vragen een andere aanpak van de retailer. Deze blog is Engelstalig.

De toegevoegde waarde van apps voor winkeliers