Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

10 tips voor thuiswerken met kinderen

Inmiddels werken we ruim 6 weken thuis, daarom heeft het HR team samen met onze coaches de ervaringen en tips ván Wortellers met kinderen gebundeld. Speciaal vóór Wortellers – en de rest van thuiswerkend Nederland – met kinderen om lekker thuis te werken én het gezellig in huis te houden. Het is een verwarrende tijd, laat staan hoe dit voor kinderen en pubers is. Het is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, hoeveel kinderen je hebt, hoeveel herrie ze maken en het type werk dat je uitvoert, maar we zijn het met elkaar eens; dit is een hele bijzondere situatie en nee, het is niet ideaal. Daarom gelijk de eerste tip:

1. Accept & let it go!

Luister als ouder ook naar Elsa van Frozen! Accepteer de situatie en stel je verwachtingen bij. Ook na 11 mei werken we nog veel thuis en ook (groten)deels met kinderen wegens 50% onderwijs op basisschool, nog dichte middelbare school, opa’s en oma’s die (nog) niet kunnen oppassen, én de niet overlappende schema’s van verschillende kinderen in het gezin. Dit blijft van iedereen energie en aanpassingsvermogen vergen. Wees realistisch. Wil je graag én het ouderschap én je werk foutloos doen? Je legt jezelf dan iets op wat vaak stress en ontevredenheid oplevert. Besef dat dit twee banen zijn die je combineert en wees mild naar jezelf.

2. Enjoy & make memories

Stel jezelf de vraag; ‘Hoe wil ik dat mijn kind(eren) deze periode herinneren?’ Onthaast, geniet, ga samen ontdekken, doe creatief mee, doe leuke dingen met de kinderen waar je normaal geen tijd voor neemt. Besef dat deze situatie uitzonderlijk en tijdelijk is. Zoveel meer tijd samen is uniek; meer mooie momenten en lekkere knuffels.

3. Vast ritme & regels

Wat is een fijne verdeling van de tijd binnen jullie gezin? Praat hierover met je partner en met de oudere kinderen. Bekijk deze situatie vanuit ieder gezinslid; en zijn/haar behoeften. Bedenk je dat oma’s (eeuwenoude) ‘rust-reinheid-regelmaat’ juist nu belangrijke pijlers zijn. Zorg zoveel mogelijk voor een vast ritme en maak afspraken met iedereen. Kies ervoor om bepaalde activiteiten samen te doen als gezin, zoals samen eten. Praat met je kinderen, hoe jong of oud ook. Leg uit dat papa en mama moeten werken. Gebruik een krijtbord of maak op andere manier het dagritme van iedereen visueel. Hang hun bekende schoolregels op en/of jullie eigen regels. Doet dit samen; oudere kinderen vinden het leuk om ze op te schrijven en jongere kinderen om erbij te kleuren.

4. Maak een schema

Blok elke dag in delen. Wanneer werk je en wanneer zorg je voor de kinderen? Bij jongere kinderen kan dit vaak niet tegelijkertijd. Maak een plan en zet dit in je agenda. Zet je OOO standaard aan met korte uitleg van je schema en dat je wellicht wat minder snel of op andere tijden reageert. Wees creatief met je indeling; misschien kan een ouder kind oppassen, wissel goed af met je partner, richt je op ‘focustijd’ als oudere kids aan hun huiswerk zitten en wanneer de kleinere kinderen slapen, ‘s morgens vroeg of overdag is dat tijd om lekker door te pakken. Met oudere kinderen maak je de planning samen. Volg zoveel mogelijk dezelfde rituelen als tijdens schooltijd. Zorg ervoor dat iedereen elke dag buiten komt.

5. Aandacht en liefde

Als het jouw tijd is met de kinderen: laptop dicht en telefoon op stil. Wees met je volledige aandacht bij ze. De grootste behoefte van onze kinderen is aandacht en liefde. Jouw kind heeft het feilloos door wanneer je met je aandacht ergens anders bent, wanneer je nog denkt aan werk of aan gesprekken die je het gehad. Zorg dat je jouw werk voor dat moment hebt afgerond. Grote kans dat je zelf ook een ontevreden gevoel hebt (bewust of onbewust) wanneer je er niet met je volle aandacht bij bent. En het is natuurlijk altijd leuker en geeft meer energie om iets met volledige aandacht te doen.

6. Eigen werkplek

Als het kan in jullie huis; zonder je dan in jouw werkblok af in een rustige werkkamer. Dit zodat je even uit de ‘kinderopvang’ bent zonder lawaai om je heen. Heb je die ruimte niet; bouw samen tijdelijk een slaapkamer om. Vraag oudere kinderen een bordje ‘niet storen’ te maken, plak er een rood fietslampje erbij en zet deze aan tijdens jouw blok. Geef waar mogelijk kinderen met huiswerk ook een eigen werkplek. Heb je behoefte aan afwisseling: onze kantoren zijn open voor onze collega’s. Health en safety first; we houden ons aan de RIVM maatregelen en bieden een veilige werkplek. Een dag(deel) kantoor en wat bekende gezichten zien kan een zeer welkome afwisseling zijn. Alleen al het ritje erheen met de radio hard aan in de auto!

7. Evalueren, praten en bijsturen

Ja, dagen met kinderen lopen weleens anders dan gepland. Dat is inherent aan het hebben van kinderen. Pas aan en communiceer met collega’s en/of klant (geef je beschikbaarheid aan in je agenda). Besef; dit is een tijdelijke situatie en men heeft hier echt begrip voor. Opnieuw: wees realistisch. Ga als je er behoefte aan hebt in gesprek met je coach of bespreek met HR je opties rondom verlof opnemen als je niet aan je uren komt. Evalueer wekelijks hoe het is gegaan de afgelopen week en maak een nieuw plan voor de komende week. Check wanneer of waar jij je het beste hebt kunnen concentreren. Praat erover als je het lastig vindt om al die ballen hoog te houden. Focus op wat goed gaat – vier (samen) successen!

8. Samen klusjes doen

Doe je normaal veel zelf en alleen (de was, schoonmaken, boodschappen, koken, opruimen)? Laat dat nu los en betrek het hele gezin; partner en kinderen. We weten allemaal hoeveel fijner een schoon, opgeruimd huis met verse bloemen en een goed gevulde koelkast vol gezond eten is. Zorg hier samen voor. Help elkaar; bied hulp & vraag hulp. De meeste kinderen hebben niet voor de hele dag huiswerk; geef ze klusjes en betrek ze bij het huishouden. Kinderen vinden het enorm leuk wanneer je ze verantwoordelijk maakt voor taken in huis. Geef ze een taak wat bij de leeftijd past en neem de tijd om het goed uit te leggen en voor te doen zodat ze het goed kunnen afronden. Hoe lekker als jullie ‘onafgeronde huisklusjeslijst’ steeds korter wordt, én je hebt jouw kinderen de boodschap meegegeven dat klusjes in huis gezellig zijn om samen te doen . Maak er een spel van; kinderen zijn super creatief en hebben de grootste fantasie.

9. Bye bye schuldgevoel

Je hoeft geen schuldgevoel te hebben. Hoe een fantastische anti-schermtijd-ouder je ook bent, het is echt oké als je kind door deze Corona tijd wat meer schermtijd heeft dan normaal. Stimuleer programma’s waar ze wat van leren zoals School tv en het Klokhuis. Er is genoeg te vinden online. Twijfel je of je het wel goed doet? Heb je niet al jouw taken afgekregen of loopt jouw schema in de soep? Kijk dan nog eens naar tip 7. En vergeet tip 1 niet, wees mild naar jezelf. Je collega’s, die in hetzelfde schuitje zitten, hebben meer begrip dan ooit.

10. Me-time

Last but not least, voor alle Super Dads & Mums: Neem tijd voor jezelf; even geen Worteller of papa of mama. Ga in jouw welverdiende ‘me-time’ een rondje wandelen, lekker in bad, sporten of lezen, whatever you fancy. Eet gezond. Ga niet te vaak ‘s avonds of in weekend door. Pak je pauzes en zorg voor een goede nachtrust. Kortom: zorg voor jezelf!

Wortell

Wij maken organisaties klaar voor de uitdagingen van de toekomst. Zodat zij gemakkelijker hun werk kunnen doen. Overal, altijd en op elk apparaat.

Lees verder

 

Bezoek de website