Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

AI helpt je wel, maar vervangt je niet. Dit is er vandaag al mogelijk

Kunstmatige intelligentie. Veel mensen denken dan aan een wereld in een verre toekomst, vol op mensen gelijkende robots die ons werk hebben overgenomen. Twee misverstanden. AI is geen verre toekomstmuziek en AI gaat ons werk niet overnemen. Dit zijn de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van Microsoft AI Builder.

AI is here. To stay

AI is geen toekomstmuziek, het is er al. Vandaag de dag is het al mogelijk om bijvoorbeeld een foto te maken van een plant en van een app terugkoppeling te krijgen over welke plant het is, hoe het met de plant gaat en hoe je die het best moet verzorgen. Of je telefoon die je, zodra je in je auto stapt, vertelt hoe lang je er bij benadering over gaat doen om op je bestemming aan te komen. Maar ook slimme vergadersystemen, gezichtsherkenning of chatbots op websites zijn voorbeelden waarbij AI wordt ingezet. Deze technologie is gewoon beschikbaar en kun je al inzetten om ook jouw apps en processen te voorzien van een verse portie kunstmatige intelligentie.

Wat is Microsoft AI Builder?

Microsoft AI Builder is een nieuwe kerncomponent van Power Platform, een low-code platform waarmee bedrijven hun processen kunnen automatiseren. Power Platform omvat drie belangrijke producten: Power BI, PowerApps en Power Automate. In 2019 heeft Microsoft een nieuwe tool toegevoegd dat AI-ondersteuning toevoegt aan PowerApps en Power Automate: Microsoft AI Builder. Met deze tool kun je – heel snel en zonder een programmeur of een dataspecialist te zijn – bedrijfsprocessen automatiseren en resultaten voorspellen om zo je bedrijfsprestaties te verbeteren. Maar je kunt ook bijvoorbeeld sentimentanalyse uitvoeren, waarmee een gevoel of sentiment rondom berichtgeving over jouw merk in kaart gebracht kan worden. Heel belangrijk om je reputatie te managen.

Hoe AI Builder werkt

Intelligentie aan je bedrijf toevoegen met AI is hiermee relatief eenvoudig geworden. Met de AI Builder kies je een AI-modeltype uit een reeks van verschillende AI-modellen en vervolgens pas je het AI-model aan op basis van je vereisten. Daarna train je je AI-model en zet je het AI-model in in je geautomatiseerde bedrijfsprocessen met behulp van een van de drie tools uit Power Platform. Zo kun je bijvoorbeeld met Power Apps AI Builder gegevens uit facturen extraheren en opslaan in SharePoint.

De toekomst

Wil dat zeggen dat we nu hopeloos verloren zijn en dat robots onze banen en ons leven over gaan nemen? Nope. Ja, naar verwachting zal de helft van de werknemers tussen zes en tien jaar te maken krijgen met AI in het dagelijks werk. Surya Ramkumar, Director Services bij Microsoft Nederland, zegt in het AD dat het heel snel kan gaan. Neem alleen al de coronacrisis die onze manier van werken in een klap heeft veranderd: ‘We zijn veel meer op afstand gaan werken. Verandering die normaal in twee jaar plaatsvindt, deed daar nu maar twee maanden over. Daarnaast hebben we de laatste jaren zoveel meer data tot onze beschikking, algoritmes en snellere systemen.’ Maar volgens toekomstonderzoeker Rudy van Belkom van Stichting Toekomstbeeld der Techniek hoeven we nog niet zenuwachtig te worden: ‘Het zijn geen superintelligente robots die ons werk gaan overnemen. Zo ver is het nog lang niet en het is nog de vraag of dat überhaupt gaat gebeuren. Slimme systemen kunnen veel, maar niet alles. Ze zijn goed in een specialistische taak, maar ze kunnen wat ze leren niet in een ander domein toepassen, zoals de mens dat wel kan.’

Het belang van goede data

Als je aan de slag gaat met kunstmatige intelligentie, is het wel belangrijk te beseffen dat de kwaliteit van voorspellingen afhangt van de hoeveelheid en de kwaliteit van je data(sets). Als organisaties aan de slag gaan met data, is de algemene aanname dat de data die wordt opgeslagen ook daadwerkelijk klopt. Zoals Dony van Vliet, onze Data Scientist, al vertelde in deze blog komen bedrijven er in de praktijk vaak achter dat hun data vervuild is en dat het minder bruikbaar is dan in eerste instantie werd gedacht. Dan komt de kwaliteit van de voorspellingen natuurlijk niet ten goede. Maar is je data op orde, dan zou kunstmatige intelligentie je best eens wat moois kunnen brengen.

Zin in een data-date?

Ben je geïnspireerd? Die inspiratie werken we graag samen met je uit op een data-date. Ga bij jezelf eens te rade welke databronnen je hebt en welke vragen je daaraan zou willen stellen, welke antwoorden je in die bronnen hoopt te vinden, en wat de datakwaliteit is van die bronnen. Heb je daar een beeld bij? Regel dan een data-date met een van onze mensen. Vraag hier je intakegesprek aan.