Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Optimaliseren schaatsprestaties en schaatsbeleving met IoT – Afsluitende keynote!

Nog niet zo lang geleden stonden coaches met stopwatches langs de baan om snelheden van schaatsers te meten en gebruikten fans nog steeds pen en papier om hun kampioenen bij te houden. Vanuit de topsport is er behoefte aan innovatie, o.a. om rondetijden eenvoudiger en accurater te kunnen meten. Thialf heeft samen met meerdere partners zoals o.a. de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB), Rijksuniversiteit Groningen, Sportunity de handen ineengeslagen om de digitalisering van het schaatsen een grote stap vooruit te helpen. 

“We ontsluiten data via een open data platform, de Data Services Hub (DSH).” 

DSH maakt informatie-uitwisseling tussen partijen mogelijk, op een transparante, schaalbare en veilige manier. De kracht van de samenwerking is dat niet iedere partij op een eigen eilandje het wiel aan het uitvinden is, maar dat we in één keer meerdere databronnen aan elkaar kunnen koppelen. 

Meer grip op sportprestaties

Dat levert een grote hoeveelheid data en relevante informatie op. Sportprestaties ontstaan vanuit een samenspel van factoren. Als je de mogelijkheid hebt om data uit diverse databronnen op te slaan binnen een groot platform kun je onderzoeken uit wat voor samenspel topprestaties tot stand komen. Dat is interessant voor de wetenschap en voor sporters en coaches. Zij kunnen die informatie gebruiken ter verbetering van tactieken en snelheden van rijders. 

Als je de data en statistieken hebt kun je natuurlijk ook schaatsapps ontwikkelen en daarmee de schaatsbeleving van fans nog leuker maken. Schaatsen is een tijdsport en door data te delen maak je de sport interessanter en interactiever voor de fan. Het is mooi om mensen zo meer te betrekken bij de sport en toch echt bij het schaatsen te blijven. 

Geslaagde test in Thialf

Elke partij brengt zijn eigen expertise in, het niveau ligt heel hoog. Het project is binnen 4 maanden klaargestoomd en de eerste test in Thialf heeft met succes plaatsgevonden. Technisch staat deze innovatie er nu, een mijlpaal! 

We willen meer databronnen aan het open data platform koppelen, denk aan video analyse van een start of van een bocht. Maar ook data van de hartslag van een rijder is interessant, zodat je kunt analyseren wat de interne belasting is voor een rijder die op een bepaalde snelheid rijdt. 

– Inge Stoter Manager Innovatielab Thialf:

“We hebben nu inzicht in tijdwaarneming en snelheid, maar we willen meer!” 

De kracht van open innovatie

Er is veel aandacht vanuit andere sporten voor ons open data platform, eigenlijk zoekt iedereen naar een manier om informatie samen te brengen en van daaruit kennis te ontwikkelen rondom sportprestaties. Nederland is als schaatsland een voorbeeld voor veel andere landen. Om die rol te behouden moeten we blijven innoveren en kennis blijven ontwikkelen over deze sport. 

“Ik hoop dat partijen die geïnspireerd zijn door deze open innovatie zich aansluiten” 

Deze showcase laat zien dat het mogelijk is om met meerdere partijen te werken aan één doel, waarbij iedereen zijn eigen expertise heeft en zijn eigen doelen kan verwezenlijken. We zijn klaar voor de toekomst, wat voor extra databronnen er ook bijkomen, ze kunnen heel eenvoudig gekoppeld worden via de Data Services Hub.

 

Bron: KPN